Her er du: > Kurser > Fysikkurser
 

Kursus i moderne fysik 

Print

Tidspunkt:Onsdag d. 11. april 2018, 09:00 - 16:00
Sted:Odense Tekniske Gymnasium
Munkebjergvej 130
5230 Odense M
Pris:1.000,- kr. for medlemmer
1.500,- kr. for øvrige
Tilmeldingsfrist:Torsdag 15. marts 2018
Deltagerantal:Begrænset deltagerantal
Arrangør:Fysiklærerforeningen

 

Beskrivelse

En del emner inden for overskriften moderne fysik, fx nanoteknologi, kvantefysik og medicoteknik, har stor betydning for anvendelsen af fysik og byder på omfattende beskæftigelsesmuligheder for unge med interesse for faget. Disse emner er p.t. ikke dækket af kernestoffet på HTX.

På kurset arbejdes med oplæg og i workshops med konkrete eksempler på opgaver og materiale, der kan anvendes i undervisningen. Forløbseksempler vil ligeledes blive præsenteret og man går hjem fra kurset med rygsækken fuld af nye materialer til undervisningen og opdaterede kvalifikationer til at undervise i moderne fysik og dermed bidrage til elevernes karrierekompetence.

 

Kurset er målrettet lærere på ungdomsuddannelserne med elever i fysik på B og A-niveau, f.eks. HTX- og STX-lærere, men andre er naturligvis også velkomne.

Foreløbigt program

09:00 - 09:15 Velkomst og kaffe
 
09:15 - 11:15

Neutronfysik
v/Kim Leffmann (KU)
En vigtig del af moderne teknologi baserer sig på forståelsen af egenskaberne af de materialer, vi omgiver os med. Et af værktøjerne til at studere disse materialer er spredning (afbøjning) af røntgen- og neutronstråler; teknikker der kan give os forståelse for materialernes opbygning på atomar skala. Med røntgenstråling kan man studere materialers atomare struktur, mens neutroner også kan give os oplysning om atomernes bevægelse, om bløde materialer som polymerer og proteiner, og om atomar magnetisme. Netop i disse år opbygges verdens største forskningsanlæg til materialeforskning med neutronstråling i Lund i Skåne, og det er særligt relevant at forstå, hvorfor der anvendes 14 milliarder skattekroner på dette projekt.

Workshop om neutronfysik opgaver

11:15 - 12:00 GPS-projekter
v/Jens Peter Cederholm (AAU)
GPS-modtagere er blevet små og billige. Dette åbner for mange mulige projektforløb med åbne problemstillinger. I dette oplæg vil Jens Peter Cederholm (AAU) give en introduktion til, hvordan GPS-systemet virker. Oplægget er suppleret med et ressourcerum med inspiration til egne projekter.
 
12:00 - 12:30 Frokost
 
12:30 - 14:30

Røntgenfysik
v/Kristoffer Haldrup (DTU)
Fra røntgenstrålingens opdagelse i 1895 og til den første medicinske anvendelse gik der kun måneder, og siden da har røntgenstråling givet os information om alt fra DNAs molekylære struktur til om vi har formastet os til at glemme en 200 ml brik med æblejuice i håndbagagen. I dag bruges røntgenstråling ikke kun i hospitalsvæsnet, i lufthavnen eller hos tandlægen, men er spredt til alle afkroge af industrien som undersøger alting fra det billigste slagtekød til de mest avancerede katalysatormaterialer. Men kun de færreste har en forståelse for røntgen røntgenstråling der går ud over, at man da vist kan tage billeder igennem ting, og at bly nok er en god ide at have imellem sig selv og en røntgenkilde. I dette undervisningsforløb lægges der op til at bruge den atomare skalmodel, gitterspredning og absorptionsloven til at forstå, hvad den grundlæggende fysik bag røntgenstrålingens mangfoldige anvendelsesmuligheder er, og hvordan de grundlæggende fysiske egenskaber (gennemtrængningsevne og kort bølgelængde) på forholdsvis simpel vis kan give indblik i verden omkring os fra det makroskopiske niveau og ned til det atomare.

Workshop om røntgenfysik opgaver

14:30 - 15:30 Fremtidens energiforsyning: Solceller, brændselsceller og batterier
v/Per Morgen (SDU)
Vigtige bidrag til en fuldstændig bæredygtig omstilling er undervejs i form af udviklingen af nye typer solceller, brændselsceller og batterier, hvor også dansk forskning og udvikling er i spil.
I denne udvikling spiller den moderne materialeforskning af nanomaterialer en vigtig rolle, som jeg vil gennemgå i dette indlæg. Solceller omsætter jo den energi, vi får fra solen til strøm og varme, brændselsceller kan opfattes både som energilagringsmuligheder, idet de omsætter brint og ilt til vand og elektrisk strøm, hvor brinten f.eks. dannes af strømmen fra vindmøller, som sommetider producerer mere strøm, end vi kan bruge, og batterierne opbevarer elektrisk energi igennem en kemisk opladningsproces.
 
15:30 - 16:00 Afrunding og afslutning


Kontakt

Jon Gaarsmand, jo@roedkilde-gym.dk

 
LMFK-sekretariatetHøffdingsvej 34, 2. sal2500 ValbyTlf.: 35 39 00 64Mail: lmfk@lmfk.dk