Ølbrygning med fokus på kemi og biokemi - AFLYST |
|  |
Tidspunkt: | Tirsdag d. 6. februar 2018, 10:00 - onsdag d. 7. februar, 14:30 |
Sted: | Rødkilde Gymnasium |
Pris: | 2.950,- kr. for medlemmer af LMFK eller FaDB
4.100,- kr. for ikke medlemmer
Prisen inkluderer fuld forplejning på kurset, samt kit og selektionsmedium til at tage med hjem. |
Tilmeldingsfrist: | Søndag 21. januar 2018 |
Deltagerantal: | Begrænset deltagerantal |
Arrangør: | Kemilærerforeningen og FaDB |
Kurset er desværre aflyst pga for få tilmeldte.
Indhold
Kurset vil forklare principperne, og relevante kemiske og biokemiske processer, der foregår under en brygning. Selve brygningen består af: knusning af malt, mæskning, fraløb og eftergydning, urtkogning og urtkølning. Ud over det praktiske med at brygge øl med elever, vil kurset give en indføring i: Enzymer og deres optimum, kulhydrater og deres strukturer, spirringsprocessen og herunder respiration, gæring, mikrobiologi, sterilteknik samt påvisning af sukker, alkohol, Bitterhed (IBU) og Farve (EBC).
På kurset vil man i praksis også indføres i, hvordan man kan arbejde med at fremstille cider med elever.
Både teori og praksis vil kunne bruges direkte til undervisningen i gymnasieskolen.
Kurset vil ud over ølbrygningen og cider fremstilling indeholde praktiske forsøg med data logger samt mindre forsøg, som har en kemisk og biokemisk tilgang til fermenteringsprocesser og kvantitative analyseredskaber i undersøgelse af øllets kvalitet. Desuden vil torsdag aften være sensorisk med fokus på smag og dufte.
Efter kurset tager du dit eget nybrygget øl og gær med hjem og gærer det færdigt. Du får selvfølgelig en instruktion i at flaske dit eget bryg.
Kurset vil både give teoretisk og praktisk viden og erfaringer inden for ølbrygning og mikrobiologi, der kan tages direkte med hjem på gymnasierne og implementeres i niveauer fra NV, C-niveau til B-niveau i kemi, biologi- og bioteknologiklasser.
Kursusform
Eksternat
Man skal selv sørge for overnatning, evt. Cabinn Vejle, pris ca. 500,- kr.
https://www.cabinn.com/hotel/cabinn-vejle-hotel
Kurset bliver afholdt med minimum 10 tilmeldte og maks. 21.
Tilmelding er bindende.
Undervisere
Christian Rix, Ulrik Vestergaard og Claus Christensen
Kontakt
Christian Rix cr@roedkilde-gym.dk
Program
Torsdag d. 06.02.2018 |
10:00 - 10:15 |
Velkomst på Rødkilde Gymnasium med kaffe og brød
(Vi mødes i vandrehallen på vej over mod science. Følg pilene)
|
10:15 - 11:45 |
Ølbrygning 1
(Klargøring, afvejning, valsning, mæskning)
|
11:45 - 13:45 |
Ølbrygning 2
(Urtkogning, bitterhumle, aromahumle, afkøling, tilsætning af gær)
|
12:00 - 12:30 |
Frokost
|
12:30 - 13:45 |
Eksempel på undervisningsforløb i ølbrygning (NV, 2g Biotek, 3g Bi)
|
13:45 - 15:30 |
Småforsøg tilknyttet til ølbrygning 1 og 2
Spirring måling af respiration ved hjælp af datalogger (der benyttes Vernier og Loggerpro)
Måling af gæringsaktivitet ved hjælp af massetab
Klargøring af udstyr til brygning
Brug af beercalc.org til at designe øl
Bestemmelse af sukkermængde ud fra densitetmåling og refractometer
|
14:00 - 14:15 |
Kaffe og hygge
|
15:30 - |
Sensorik af gærede maltafkog
|
Fredag d. 07.02.2018 |
09:00 - 09:15 |
Let morgenkaffe
|
09:15 - 10:30 |
Kemiske og Biokemiske processer som er i spil under ølbrygningen
Enzymer og deres optimum
Kulhydrater og deres strukturer
Spirringsprocessen
|
10:30 - 12:00 |
Selektionsforsøg og dyrkning af egne gærstammer til ølbrygning
v/mikrobrygger Claus Christensen, Munkebo Mikrobryg
|
12:00 - 12:45 |
Frokost
|
12:45 - 14:00 |
Workshop (vejledninger, forløb, indkøb osv.)
Opfølgning på spirringsforsøg og gæringsforsøg
Bestemmelse af bitterhed IBU
Bestemmelse af farve EBC
|
14:00 - 14:30 |
Afrunding og evaluering |
Yderligere praktisk info
I forbindelse med kurset vil der være mulighed for, at tage den ugærede øl med hjem i en særingsspand. I vil få instruktion og vejledning til hvordan i hælder den på flasker og via tilsætning af sukker sikre kulsyre i øllet. For at kunne sætte kapsler på flaskerne, skal i bruge kapselpåsætter.
Endvidere får man selektionsmedium til fangst af gærstammer, som fremstilles på kurset med hjem i bluecap flasker.
Inspiration til udstyrsliste
Basis
1 stk. gærspand 10,2 l
1 stk. tylle
1 stk. gærlås
1 stk. taphane
Deluxe
Udstyret er tænkt som det der skal bruges til hver enkelt elevgrupp. D.v.s. hvis man ønsker at brygge med 4 grupper skal man bruge 4 x Deluxe. Man skal selv købe gasblus (hør om mine erfaringer på kurset) eller lign., samt gryder (IKEA) ved siden af.
2 stk. gærspand 10,2 l
1 stk. tylle
1 stk. gærlås
1 stk. taphane
1 stk. røreske 40 cm
1 stk. densitetmåler (oeschlervægt) til måling bestemmelse af Vol%
1 stk. silikoneslange (1 m)
1 stk. mæske termometer
1 stk. flaskepåfylder til hævert
Tilkøb
Udstyret er tænkt som det man skal bruge pr. hold, man ønsker at brygge med samtidig.
Typisk vil man derfor skulle bruge 1 stk. tilkøb.
Iodophor til rengøring og desinfektion 250 ml
2 stk. kapselpåsætter (pr. skole) håndmodel
Kapsler 100 stk.
2 stk. pladekølere til urtkøling, rustfri
|