Her er du: > Kurser eksterne > DASG
UVM
T3
DTU
 

Innovation i Naturvidenskab 

Print

Tidspunkt:Mandag d. 2. september 2019, 09:00 - fredag d. 29. maj 2020, 17:00
Sted:Nærum Gymnasium
Pris:Forventes at blive ca. 6.000 kr. pr. deltager
Tilmeldingsfrist:Fredag 10. maj 2019
Arrangør:DASG i samarbejde med forskere fra Danmarks Tekniske Universitet

 

Baggrund og formål

I gymnasieloven indgår det, at eleverne skal lære at arbejde kreativt og innovativt. Det er vigtigt, at vi i de naturvidenskabelige fag er med til at vise eleverne, hvordan innovation kan inddrages i en naturvidenskabelig sammenhæng. Forhåbentlig kan kursusdeltagerne være med til at sætte dagsordenen for innovation på gymnasierne.

Indhold

Underviserne på kurset er lektor Claus Thorp Hansen, DTU Mekanik, og lektor Sara Grex, DTU Diplom, DTU. Claus underviser på DTU-uddannelsen Design & Innovation, men Sara underviser på diplomingeniøruddannelsen Proces & Innovation.

Det overordnede kursusmål er at ruste gymnasielærere i naturvidenskab til at arbejde med innovation både i deres eget fag og i samarbejde med lærerkolleger i andre fag, herunder at ingangsætte og styre innovationsprocesser, at sikre det faglige indhold i elevernes innovationforløb og at sørge for, at eleverne lærer at dokumentere såvel opnåede resultater som selve innovationsprocessen:

  • Innovationsbegrebet og innovative kompetencer, set i gymnasial pædagogisk kontekst
  • Kreative metoder, bl.a. forskellige former for brainstorm og de Bono's tænkehatte
  • Metoder til systematisk idegenerering, bl.a. morfologi og variationsmetoder
  • Evaluering/vurdering af opnåede innovationsresultater og af innovationsprocessen

I hver kursusdel vil der være korte oplæg, øvelser i systematisk idegenerering, øvelser i både enkeltfaglig og flerfaglig innovation. I månederne mellem de to kursusdele forventes deltagerne at arbejde med deres projekt i egen undervisning. Kurset er meget velegnet for lærere, der endnu ikke har erfaringer med at lave innovationsforløb i deres undervisning.

Hvem kan deltage

Lærere som underviser i biologi, bioteknologi, fysik, kemi eller naturgeografi. Det vil være en fordel, hvis lærerne på den enkelte skole tilmelder sig i grupper af to eller tre, der kan være fælles om at udvikle et undervisningsforløb, der kan anvendes i et eller flere fag.

Forventninger til deltagerne og skolerne

Deltagerne skal bidrage til at udvikle et undervisningsforløb samt efterfølgende arbejde med undervisningsforløbet på egne hold. Arbejdsindsatsen forventes at svare til tre kursusdage samt forberedelse i projektet.
Skolen betaler kursusafgift og transport for lærerne samt eventuel overnatning. Kursusafgiften forventes at blive ca. 6.000 kr. pr. deltager. Der indgår ikke overnatning ved. 1. kursusgang, men der laves fælles hotelbooking for de deltagere, der ønsker dette.

Tidspunkt

Projektet planlægges som to dages kursus i efteråret 2019 og én dag i starten af foråret 2020.

Sted

Kurset afholdes på Nærum Gymnasium. Under forudsætning af tilstrækkelig interesse vil kurset også blive afholdt vest for Storebælt.

 
LMFK-sekretariatetHøffdingsvej 34, 2. sal2500 ValbyTlf.: 35 39 00 64Mail: lmfk@lmfk.dk